Besöksnäring=inflyttning i hälsingetidningarna idag

30 % av återkommande besökare vill flytta till Hälsingland. Engagemangstrappan- en modell som stämmer.

”Maria Rosén grundade företaget Utveckla Hälsingland, som projektleder olika kommuner i deras turistutveckling, och ser hur landskapets samtliga kommuner satsar allt mer på besöksnäringen. Anledningen till det tror hon är att turismen för med sig fler positiva konsekvenser.

– Det är en väldigt viktig näring i Hälsingland och en inkörsport till att flytta hit, säger hon.

Inflyttning behövs eftersom det ger skattepengar som finansierar infrastruktur, skola och omsorg. Maria Rosén har, tillsammans med Hälsinglands kommuner, genomfört en undersökning som visar att den självskattade sannolikheten att flytta till Hälsingland ökar ju mer du besöker platsen. Endast en procent kunde tänka sig att flytta hit efter ett första besök i landskapet. Bland de som återkommande besökte Hälsingland kunde 30 procent tänka sig att flytta hit.

– Det finns en potential i dem som vill byta liv och flytta ut från storstäder. Det är en fantastisk möjlighet, säger Maria Rosén.

Även Hälsinglands kommuner har insett att besöksnäringen kan spela en avgörande roll för inflyttningen till bygden. Tillsammans har kommunerna och företag inom näringen tagit fram Hälsingeboken (2020), som är ett internt verktyg för att växa tillsammans. Där skriver de att: "Tillsammans bygga ett levande och växande landskap, verka för inflyttning, fler besökare och att etablera Hälsingland som ett av Sveriges topp fem resmål."

En av Hälsinglands styrkor som besöksmål är bredden på utbudet som finns här, menar Maria Rosén. Det finns två världsarv utsedda av UNESCO: Biosfärområde Voxnadalen och Världsarvet Hälsingegårdar. Utöver världsarven nämner hon att kontrasternas landskap erbjuder ett rikt kulturliv, friluftsliv och natursköna platser.

– Det är enorm palett som Hälsingland har, säger hon.

Utvecklingen i Järvsö och Världsarvet Hälsingegårdar har varit en startpunkter på varsitt sätt och lett till en ökande turism även i kringliggande kommuner, enligt Maria Rosén. Hon påpekar att besöksnäringen växer stadigt i alla kommuner. Det är också en konsekvens av ett tätare samarbete där resmål från olika kommuner tipsar om varandra.

Förutom att locka besökare till Hälsingland från resten av Sverige, påpekar Maria Rosén att besöksnäringen finns till för hälsingarna själva.

– Alla vi som bor i Hälsingland besöker ju andra delar av Hälsingland och kanske borde vi göra det ännu mer. Det finns så mycket att upptäcka, säger hon.”

Maria Rosén